"Popping is contracting of the muscles to the beat of the music, trying to create the most
incredible structures you can within your dance."


Mislim, da je to tako dobro napisano, da sploh nebom prevajala. Gre torej za ples pri katerem krčiš mišice na beat glasbe. Cilj je imeti čimhitrejši in močan POP. Za to pa je potrebno ogromno treninga in volje do učenja.

Poznamo več identitet, ki spadajo pod izraz Popping (v oklepaju so napisane osebe, ki so prepoznavne za to identiteto in si tako lahko pogledate kako ples izgleda):
- OAKLAND BOOGALOO (Boogaloo Dan, Black Resurgents (1970), Black
Messengers (1972)
- ELECTRIC BOOGALOO (Boogaloo Sam, EB, Kid Boogie)
- STRUTTING (Rashaad, Future, PlayBoy Stix)
- ANIMATION (Madd Chad, Megamen, Bop’n Andre)
- G-STYLE (Slick Dogg)
- BOPPIN’ (Bop’n Andre)
- BOSCO (Slick Dogg)

Zdaj, ko si vsaj malo predstavljamo kaj je popping se pomaknimo na vprašanje v kateri kraj segajo začetki tega plesnega stila. Vse se je začelo v mestecu Oakland, Richmond in San Francisco, kjer so se razvili Boogaloo, Robot in Strutting. To je bilo v obdobju Funk in Soul glasbe v letih 1960 – sredina 1970. Torej če povzamemo, začetki plesa segajo v leto 1960 v obdobju Funk glasbe iz območja West Coast Kalifornija. Ti plesni stili so se nato pomaknili do območja Fresno ( Electric Boogaloo) in vse do Los Angeles-a. Pomembna pa je tudi kaj je inspiriralo te plesalce v letih 1960. Pomembno je poudariti, da ima izraz Boogaloo Afriške korenine. Ta naj bi pomenil prosto in svobodno gibanje telesa v obliki plesa na klavir. Kaneje je to pomenilo tudi izraz za ‘getting down’. Boogaloo Ames je bil eden bolj znanih pianistov, ki je upodobil Boogie Woogie na klavirju in imel veliko vlogo pri razvoju glasbe ter posledično tudi plesa. Ta stil igranja na klavir pa naj bi bil igran že v letih 1913. Če želite kaj več o tej temi pa mi napišite in vam pošljem odličen članek.

Torej,kot sem že omenila je razvoj glasbe imel velik vpliva na razvoj plesa. Plesalci upodobimo tisto kar slišimo in čutimo. Ta ples se je razvil v obdobju Funk in Soul glasbe. Spodaj so našteti 4-je najbolj vplivni artisti v glasbi, ki so imeli močan vpliv in so bili zastopniki, ki so predstavljali bistvo Funka-a.
- JAMES BROWN
- SLY & THE FAMILY STONE
- GEROGE CLINTON
- BOOTSY COLLINS


Cilj je bil osvojiti funk, živeti carefree brez stresa, self- empowerment, izraziti svojo notranjo resnico in z svetom deliti dober vibe in resnične dobre informacije, ki opolnomočijo ostale. Za konec bi rada povedala še to. Zahvala gre vsem omenjenim ljudem in tistim, ki jih bom še naštela spodaj, ki neprekinjeno delijo ples z svetom že od leta 1960. Dandanes ta ples vidimo skozi plesne klase, plesne nastope, tekmovanja na velikih odrih, plesni battle, cypher izmenjave, v skupini ali posamezno. Popping je še vedno ples, ki raste in se razvija čeprav ima dolgo in globoko zgodovino v Ameriki z ustvarjalnostjo črnske / afriške skupnosti. Gibanje ter upbringing culture sta imela in še vedno imata velik vpliv pri razvoju novih plesnih stilov v street kulturi po vsem svetu, saj zvok Funk-a nikol ni in nebo umrl. Imena, ki jih lahko raziščete v svoje prostem času:
Black Messengers, Black Resurgents, Flattop, Electric Boogaloos, SlickDogg, Boppin Andre, Boogalo Sam, Pop Tart, Kid Boogie, Harry Berry, Stockos, Franquey,…

Članek spisala: Maruša Krpič Lendaro

Bi rad izvedel/a še več? Čekn te članke 

>